Beko Slovenija

Pogosta vprašanja

Kje se nahaja serijska številka hladilnika?

Vsak hladilnik znamke Beko ima edinstveno serijsko številko. Nahaja se na notranji strani stene hladilnika.

Kakšne so prednosti hladilnika z dvojnimi vrati?

Hladilniki z dvojnimi (francoskimi) vrati združujejo najboljše lastnosti hladilnikov z zamrzovalnikom ob strani in takšnih z zamrzovalnikom na dnu. Ta tip hladilnikov ima na vrhu hladilnik z dvema predeloma, na dnu pa zamrzovalnik.
Najpogosteje uporabljena živila so v višini oči: Pogosteje uporabljana živila, kot so sveža hrana in pijače, so shranjena v višini oči, medtem ko so redkeje uporabljana zamrznjena živila spravljena na dnu. Tovrstni hladilniki imajo široke police, ki omogočajo shranjevanje pladnjev in škatel za pico.

Ožja vrata: Tako kot pri hladilnikih z zamrzovalnikom ob strani so vrata pri tem tipu hladilnikov ožja, zato je pred hladilnikom potrebno manj prostora za njihovo odpiranje.

Energetska učinkovitost: Ker so naenkrat odprta samo ena vrata, je toplejšemu zraku v okolici izpostavljena samo polovica hladilnika. To pomeni, da hladilnik za hlajenje zraka v notranjosti na ustrezno temperaturo porabi pol manj energije.

Kakšne so prednosti hladilnika z zamrzovalnikom ob strani?

Vse je v višini oči: Hladilniki z zamrzovalnikom ob strani imajo dva pokončna predela z enako kapaciteto. Hladilnik je na desni, zamrzovalnik pa na levi strani. Prednost takšnih tipov hladilnikov je več prostora v notranjosti ter enostavna uporaba, saj se tako sveža kot zamrznjena živila nahajajo v višini oči. Zaradi sistema z dvema predeloma je zamrzovalni prostor večji in bolje organiziran. Ker je prostor za shranjevanje predeljen s policami, se zmrznjena živila ne kopičijo eno na drugem.

Ožja vrata: Kljub večjemu prostoru za shranjevanje so vrata pri tem tipu hladilnikov ožja, zato je pred hladilnikom potrebno manj prostora za njihovo odpiranje. Tovrstni modeli imajo na zunanji strani vrat zamrzovalnika običajno tudi dispenzer za vodo in led.

Vertikalno shranjevanje: Hladilniki z zamrzovalnikom ob strani imajo veliko prostora za shranjevanje svežih in zamrznjenih živil, a je ta prostor v celoti vertikalen, kar za nekatere morda ni primerno. Širokih škatel za pice ali velikih pladnjev v tovrstne modele morda ne boste mogle shranjevati.

Hladilniki z zamrzovalnikom ob strani so v zadnjih letih postali bolj priljubljeni. Če imate v kuhinji dovolj prostora zanje in vam je všeč koncept vseh živil v višini oči, bi lahko bil to pravi tip hladilnikov za vas.

Kakšne so prednosti hladilnika z zamrzovalnikom na dnu?

Najpogosteje uporabljena živila so v višini oči: Hladilniki z zamrzovalnikom na dnu so novejši tip hladilnikov od tistih z zamrzovalnikom na vrhu. Najbolj očitna prednost tipa z zamrzovalnikom na dnu je večja dostopnost živil, ki jih najpogosteje uporabljamo, saj sta hrana in pijača v hladilniku v višini naših oči, medtem ko so redkeje uporabljana zamrznjena živila shranjena bliže tlom.

Širše police: Hladilniki z zamrzovalnikom na dnu imajo običajno širše področje s policami, kar pomeni, da lahko vanje shranjujete širše predmete, kot so škatle za pice ali celo pladnje, ki bi jih v hladilnike z zamrzovalnikom na vrhu shranili le težko.

Energetska učinkovitost: Modeli hladilnikov z zamrzovalnikom so običajno tudi energetsko učinkovitejši od drugih tipov hladilnikov. 

Kakšne so prednosti hladilnika z zamrzovalnikom na vrhu?

Priročnost in raznovrstnost: Hladilniki z zamrzovalnikom na vrhu so najbolj običajni in razširjani modeli hladilnikov, zato so na voljo v več stilih in barvah kot kateri koli drugi modeli. Če potrebujete priročen model, ki ga je enostavno uporabljati, in če ne uživate večjih količin zamrznjene hrane, bi bil takšen tip hladilnika lahko pravi za vas.

Kako lahko podaljšam življenjsko dobo hladilnika?

Predvidena življenjska doba hladilnikov je vsaj deset let, kar je glede na to, da gre za edini aparat v gospodinjstvu, ki deluje 24 ur na dan, spoštovanja vredna doba. Vaš hladilnik je robustna naprava, ki v zameno za svoje storitve ne zahteva veliko. Z ustreznim in rednim vzdrževanjem lahko njegovo življenjsko dobo bistveno podaljšate.

Postavitev: Za zagotovitev brezhibnega delovanja hladilnika lahko sledite več preprostim korakom. Najprej poskrbite, da je hladilnik v vaši kuhinji primerno postavljen. Ne sme se dotikati sten in biti izpostavljen neposredni sončni svetlobi ali drugim virom toplote, kot so radiatorji in pečica. Za ustrezno prezračevanje morate poskrbeti, da je med hladilnikom in stenami vsaj 5 cm prostora.

Tuljave kondenzatorja: Ko je hladilnik ustrezno nameščen, se lahko seznanite z deli, ki jih je treba redno vzdrževati. Prvi takšni deli so tuljave kondenzatorja. Kondenzator skrbi za odvajanje toplote, ki jo proizvaja hladilnik, in notranjost aparata vzdržuje hladno. Tuljave kondenzatorja so na zadnji strani ali na dnu hladilnika, zato se na njih hitro nabereta prah in umazanija. Če so tuljave kondenzatorja umazane, se zmanjša njihova zmogljivost odvajanja toplote, poleg tega pa obremenjujejo kompresor, najdražji del hladilnikov. Tuljave kondenzatorja in ventilatorje očistite enkrat mesečno s krtačnim nastavkom sesalnika za prah.

Tesnila vrat: Tesnila na vratih aparata prav tako zahtevajo redno vzdrževanje. Tesnila izolirajo zrak v notranjosti hladilnika od toplejšega zraka v okolici. Če počijo ali se natrgajo, mora kompresor hladilnika za vzdrževanje hladnega zraka v notranjosti delovati močneje in dlje. Za vzdrževanje njihove elastičnosti tesnila vrat dvakrat mesečno očistite z neabrazivnimi čistili.

Vodni filter: Če ima vaš model hladilnika dispenzer za vodo in led, ima tudi vodni filter. Tako kot filtre drugih naprav je treba občasno zamenjati tudi vodni filter hladilnika. Redno menjavanje vodnega filtra ni pomembno samo za vaše zdravje, ampak tudi za zdravje vašega aparata. Zamašen filter za vodo je manj učinkovit pri filtriranju bakterij in drugih onesnaževalcev, zato lahko ti prodrejo v vodo, ki jo hladilnik uporablja za izdelovanje ledu.

Čiščenje: Poleg kondenzatorja in vratnih tesnil si enkrat mesečno vzemite čas tudi za čiščenje notranjosti in zunanjosti hladilnika. Čist hladilnik bolje regulira notranjo temperaturo in manj obremenjuje kompresor.

Vzdrževanje: Na splošno je vedno koristno, da za vse težave v delovanju stroja poskrbite, še preden postanejo resnejše. Redno preverjajte za kakršno koli nenavadno delovanje stroja ali hrup ter težave oz. okvare odpravite, še preden postanejo resnejše in potencialno dražje.

Ledomat hladilnika ne proizvaja ustrezne količine ledu ali pa ledu sploh ne dela. Kaj je lahko vzrok in kako ga odpraviti?

Zmogljivost hladilnika za izdelovanje ledu je navedena v navodilih za uporabo. Upoštevajte dejstvo, da na zmogljivost izdelovanja ledu vpliva zunanja temperatura. Če opazite zmanjšano zmogljivost hladilnika za izdelovanje ledu ali če hladilnik ledu sploh ne dela, si spodaj oglejte možne razloge za to.

Priključki za vodo: Če hladilnik ne proizvaja količine ledu, kot je navedena v navodilih za uporabo, je treba najprej preveriti priključke za vodo. Ti priključki se med posameznimi modeli hladilnikov razlikujejo. Kje in na kakšen način lahko napeljete potrebne priključke, in ali so ustrezno nameščeni ter pretočni, si lahko preberete v navodilih za uporabo.

Posoda za vodo: Preverite, da je posoda za vodo v hladilniku polna. Za težave hladilnika z izdelovanjem ledu je lahko vzrok zmanjšan dotok vode.

Vrata zamrzovalnika: Razlog za zmanjšanje zmogljivosti hladilnika za izdelovanje ledu je lahko tudi prepogosto odpiranje vrat zamrzovalnika. Za proizvajanje optimalne količine ledu mora hladilnik mora zrak v notranjosti zamrzovalnika vzdrževati na primerni temperaturi. Če vrata zamrzovalnika odpirate prepogosto ali pa ostajajo odprta dlje časa, bo topel zrak, ki ob tem vstopi v zamrzovalnik, zvišal temperaturo zraka v notranjosti, kar bo upočasnilo postopek izdelovanja ledu.

Odšel bom na dopust. Ali moram storiti kaj posebnega?

Počitnice so vedno zabavne, a pred odhodom za daljši čas je treba doma poskrbeti za nekaj stvari. Hladilnik lahko na svojo odsotnost pripravite na več načinov, odvisno od dolžine odsotnosti.

Krajši dopust: Če načrtujete krajši odhod od doma (7–10 dni), lahko hladilnik pustite vključen. Priporočljivo je, da iz hladilnika odstranite vse, kar bi se med vašo odsotnostjo lahko pokvarilo, da se v hladilniku ne razvijejo neprijetne vonjave.

Daljši dopust: Če boste odsotni mesec dni ali dlje, je priporočljivo, da zaradi varčevanja z energijo hladilnik izključite iz električnega omrežja. Izpraznite hladilnik in posodo za vodo, če jo ima vaš model, očistite notranjost ter pustite vrata odprta, da se izognete morebitnim neprijetnim vonjavam.

Počitniški način: Številni modeli hladilnikov Beko omogočajo počitniški način, ki ga lahko vključite med daljšimi počitnicami. Ta funkcija izklopi hladilniški predel, medtem ko zamrzovalnik deluje še naprej. Če boste odsotni mesec dni ali dlje, zavrzite vsa živila, ki bi se med vašo odsotnostjo pokvarila, vse ostalo pa dajte v zamrzovalnik in hladilnik preklopite na počitniški način.

Hladilnik se je ugasnil zaradi izpada električne energije. Kaj lahko storim, da bodo živila ostala zamrznjena?

Izpadi električne energije so neprijetni, na žalost pa se kljub temu dogajajo. Najboljši način za to, da živila v času izpada energije obdržite zamrznjena, je to, da vrata zamrzovalnika pustite zaprta. Ob vsakem odpiranju hladilnika ali zamrzovalnika v aparat vdre topel zrak, ki zviša temperaturo v notranjosti. Zamrzovalnik je zasnovan tako, da v primeru izpada električne energije živila ohranja zamrznjena do 12 ur. To je veliko več, kot bi lahko dosegli na kakršen koli drug način, na primer z uporabo hladilnih vrečk.

Koliko prostora mora biti med steno in hladilnikom za ustrezno prezračevanje?

Za ustrezno prezračevanje hladilnika morate ob straneh in za hladilnikom pustiti vsaj 5 cm prostora.

Kako uporabljati hitro zamrzovanje?

Zamrzovalni predel tik pred ventilatorjem zamrzovalnika se imenuje predel za hitro zamrzovanje (»fast freeze«). Na živila v tem predelu neposredno piha mrzel zrak in jih zamrzne 10 % hitreje kot vse ostale stvari v zamrzovalniku. Hitro zamrzovanje je samodejna funkcija hladilnikov Beko in za njeno delovanje niso potrebne dodatne nastavitve. 

Kako očistiti posodo dispenzerja za vodo?

Če ima vaš hladilnik dispenzer za vodo, je treba občasno očistiti tudi posodo za vodo. Dosežete jo lahko tako, da odstranite prednjo stranico dispenzerja za vodo. Izvlecite posodo za vodo in jo operite pod tekočo vodo.

Hladilnik je bil pravkar nameščen. Kako dolgo naj počakam pred prvo uporabo?

Razumljivo je, da si želite svoj novi hladilnik uporabiti takoj, a aparat za pravilno delovanje potrebuje nekaj časa. Hladilnik mora po namestitvi štiri ure stati v pokončnem položaju in izključen iz električnega omrežja. Po preteku štirih ur lahko aparat priključite v omrežje in pustite, da deluje dvanajst ur, preden vanj postavite živila. Hladilnik lahko začnete varno uporabljati po skupno šestnajstih urah.

Hladilnik je bil pravkar nameščen. Kako dolgo naj počakam pred prvo uporabo?

Razumljivo je, da si želite svoj novi hladilnik uporabiti takoj, a aparat za pravilno delovanje potrebuje nekaj časa. Hladilnik mora po namestitvi štiri ure stati v pokončnem položaju in izključen iz električnega omrežja. Po preteku štirih ur lahko aparat priključite v omrežje in pustite, da deluje dvanajst ur, preden vanj postavite živila. Hladilnik lahko začnete varno uporabljati po skupno šestnajstih urah.

Kako očistiti hladilnik?

Hladilnik je treba redno čistiti, verjetno bolj kot kateri koli drug gospodinjski aparat. V umazanem hladilniku se lahko razmnožijo klice, bakterije in plesen, kar vpliva na delovanje hladilnika in higieno.

Pred čiščenjem: Zaradi varčevanja z energijo poskrbite, da hladilnik pred čiščenjem izklopite iz električnega omrežja. Izpraznite hladilnik ter odstranite police, predale in vse ostale odstranljive dele. Notranjost hladilnika in odstranljive dele očistite z neabrazivnimi čistili brez vonja. Vsakršen vonj po čistilu se lahko absorbira v živila.

Čiščenje odstranljivih delov: Odstranljive dele hladilnika operite pod tekočo vodo. Preden jih operete, poskrbite, da so deli na sobni temperaturi, saj se lahko stekleni in plastični deli zaradi nenadne spremembe površinske temperature poškodujejo, počijo ali razbijejo. Če ima vaš model posodo za vodo, operite tudi to. Posodo za vodo dosežete tako, da odstranite prednjo stranico dispenzerja za vodo. Izvlecite posodo za vodo in jo operite pod tekočo vodo.

Čiščenje notranjosti: Notranjost hladilnika očistite od zgoraj navzdol. Ne pozabite obrisati tudi vrat in tesnil na njih. Notranjost in zunanjost hladilnika ter odstranljive dele lahko brez skrbi obrišete z mehko stranjo gobice za pomivanje posode. Po čiščenju osušite notranjost hladilnika in odstranljive dele, preden jih vstavite nazaj hladilnik.

Čiščenje zunanjosti in tuljave kondenzatorja: Ko končate s čiščenjem notranjosti, z vlažno krpo obrišite še zunanjost hladilnika. Tudi tukaj se izogibajte uporabi agresivnih čistil, saj lahko poškodujejo površino hladilnika. Ne pozabite občasno preveriti tudi tuljave kondenzatorja in ventilatorja hladilnika. Ta dva dela sta na zunanji strani hladilnika, zato se na njih lahko nabere prah in umazanija. Prah preprečuje kroženje zraka in odvajanje toplote, kar obremenjuje kompresor hladilnika.

Kako pogosto je treba zamenjati vodni filter v hladilniku?

Podobno kot filtre drugih naprav je treba občasno zamenjati tudi vodni filter hladilnika. Redno menjavanje vodnega filtra ni pomembno samo za vaše zdravje, ampak tudi za zdravje vašega hladilnika. Zamašen filter za vodo je manj učinkovit pri filtriranju bakterij in drugih onesnaževalcev, zato lahko ti prodrejo v vodo, ki jo hladilnik uporablja za izdelovanje ledu.

Po standardnih priporočilih proizvajalcev je vodni filter treba zamenjati vsakih šest mesecev, a je to odvisno od tega, kako pogosto uporabljate dispenzer za vodo in led. Pri običajni uporabi je šest mesecev približno ustrezno obdobje. Če vodo uporabljate nadpovprečno pogosto ter v primeru, da opazite zmanjšanje pretoka vode, zmanjšanje zmogljivosti hladilnika za izdelovanje ledu ali neprijeten okus ali vonj vode, je priporočljivo, da zamenjate vodni filter hladilnika. Veliko hladilnikov znamke Beko ima tudi indikatorsko lučko za filter, ki vas bo opozorila, ko bo potrebna zamenjava vodnega filtra.

Primerjalnik Primerjaj
Prijavi se na e-novice
    S klikom na okence podajate soglasje, da vam lahko družba Big Partner d.o.o., ki je uradni distributer blagovne znamke Beko v Sloveniji, na vaš posredovani elektronski naslov pošilja različna promocijska sporočila v okviru segmentiranega neposrednega trženja, kar lahko vključuje tudi avtomatizirano odločanje in oblikovanje profilov za zagotovitev, da vam pošiljamo takšne informacije o naših storitvah, ugodnostih, novostih ipd., ki so na podlagi analize vaših aktivnosti v največji možni meri prilagojene vašim potrebam in interesom. V ta namen lahko družba Big Partner analizira kdaj in katere komunikacijske kanale uporabljate z družbo Big Partner, katere od predstavljenih ponudb ste si ogledali in, če je primerno, izkoristili, ter jih lahko analizira v zgoraj omenjene namene trženja na podlagi interesov.
Aktualni katalogi Pogosta vprašanja Navodila za uporabo Registracija izdelka Servisna služba