Beko Slovenija

Pogosta vprašanja

Kje se nahaja serijska številka pomivalnega stroja?

Vsak pomivalni stroj znamke Beko ima edinstveno serijsko številko. Nahaja se na desni strani vrat stroja. 

Kozarci so po pranju v pomivalnem stroju motni. Kaj je lahko vzrok za to in kako ga odpraviti?

Neprijetno je, če ugotovimo, da so naši kristalno čisti kozarci v pomivalnem stroju postali motni. Motni kozarci so pogosta težava, ki ga povzroča korozija na steklenih površinah. Za motnost vaših kozarcev je lahko več razlogov. Najpomembneje v tem primeru je, da stroj temeljito očistite.

Čiščenje pomivalnega stroja: Sčasoma se začnejo na vratih in notranjih stenah pomivalnega stroja nabirati maščoba in delci hrane. Poskrbite za občasno čiščenje notranjosti in vrat pomivalnega stroja. Mnogi modeli pomivalnih strojev Beko imajo program čiščenja notranjosti (InnerClean), samočistilni cikel, ki vodo segreje na 73 °C. Da se izognete nabiranju hrane in ostalih odpadkov v pomivalnem stroju, program InnerClean zaženite enkrat mesečno.

Čiščenje dovodnih filtrov: Pomivalni stroj ima tudi dovodni filter, ki ga je občasno treba očistiti. Mnogo modelov pomivalnih strojev Beko je opremljenih s samodejnim sistemom za čiščenje filtra EverClean™ s posebnim sistemom pršilk, ki filter očistijo od znotraj. Zahvaljujoč tej tehnologiji filter na vašem pralnem stroju potrebuje štirikrat manj čiščenja. Da bi dosegli filter, iz pomivalnega stroja odstranite spodnjo košaro. Filter odstranite z dna stroja in ga operite pod tekočo vodo. Da bi se izognili neprijetnim vonjavam, ta postopek ponovite enkrat tedensko.

Nastavitev trdote vode: Vzrok za motnost kozarcev je lahko tudi trda voda. Pomivalni stroj omogoča nastavitev trdote vode, ki je del notranjega mehčalnika vode in ga je treba nastaviti glede na trdoto vode iz vodovoda. Za pravilne nastavitve sledite navodilom za uporabo pomivalnega stroja. Ta nastavitev najbolje deluje v kombinaciji z uporabo soli za pomivalne stroje.

Sol za pomivalne stroje: Sol za pomivalne stroje je na voljo v zrnati obliki in notranjemu mehčalniku pomivalnega stroja pomaga zmanjševati trdoto vode iz vodovoda. Posoda za sol je na notranji strani pomivalnega stroja, na levi strani pod spodnjo košaro za posodo. Da bi jo dosegli, spodnjo košaro izvlecite iz stroja in odstranite zaščitni pokrov posode za sol. V posodo do vrha nasujte sol in zaprite pokrov. Med postopkom se lahko iz posode izliva voda ali pa se po notranjosti stroja raztrese sol. Sol za pomivalne stroje in izlita slana voda lahko na kovinskih površinah stroja in tudi na kozarcih, povzročita korozijo. Da bi se temu izognili, za dosipanje soli v posodo vedno uporabljajte priloženi lijak ter pobrišite vso izlito vodo in zrna soli v notranjosti stroja. Priporočljivo je, da pomivalni stroj uporabite kmalu po tem, ko dodate sol. Če stroja ne nameravate uporabiti v kratkem, je priporočljivo zagnati kratek program brez posode in detergenta, da preprečite kakršno koli poškodovanje stroja.

Sredstvo za izpiranje: Številni uporabniki imajo izpiralne tekočine za sredstva, ki posodi dajejo sijaj, a njihov glavni namen je v resnici pomoč pri postopku sušenja. Sredstvo za izpiranje na posodi ustvari plast, ki odbija vodo, ter tako pospeši izhlapevanje vode in kapljicam vode preprečuje, da bi se posušile na posodi. Če se na stroju prižge lučka za izpiralno sredstvo, je treba sredstvo doliti v stroj. Posoda za izpiralno sredstvo je na notranji strani vrat pomivalnega stroja, poleg posode za detergent. Odprite pokrov posode, vanjo do vrha nalijte sredstvo za izpiranje ter zaprite pokrov. Pomivalni stroj ima nastavitev za izpiralno sredstvo, ki določa količino sredstva, ki stroj uporablja med pranjem. Če so kozarci motni kljub uporabi sredstva za izpiranje, lahko povečate uporabljeno količino sredstva za izpiranje.

Tehnologiji Auto GlassShield® in SteamGloss® ter program GlassCare: na srečo imajo številni pomivalni stroj znake Beko posebne tehnologije in programe za zaščito vaše steklovine. Tehnologija Auto GlassShield® vašo steklovino ščiti pred korozijo, tako da zaznava in ustrezno prilagaja trdoto vode. Tehnologija SteamGloss® zagotavlja dodatnih 10 minut intenzivne vročine, s čimer zmanjša sledi vodnega kamna za do 23 %. Program GlassCare pa občutljivo steklovino varuje tako, da jo nežno opere pri 40 °C.

Kaj lahko naredim za optimalno delovanje pomivalnega stroja?

Najlažji način za zagotavljanje optimalnega delovanja pomivalnega stroja je, da sledite navodilom za uporabo glede pravilne uporabe ter ustreznega čiščenja in vzdrževanja.

Čiščenje: Z rednim čiščenjem pomivalnega stroja boste podaljšali njegovo življenjsko dobo in izboljšali njegovo učinkovitost. Sčasoma se začnejo v pomivalnem stroju nabirati maščoba, ostanki detergenta in delci hrane. Umazan pomivalni stroj je manj učinkovit in postane gojišče bakterij. Redno čistite notranjost, zunanjost in odstranljive dele pomivalnega stroja, kot so brizgalne ročice in filter za umazanijo. Mnogi modeli pomivalnih strojev Beko imajo program čiščenja notranjosti (InnerClean), ki ga zaženete enkrat mesečno. Za podrobnosti o čiščenju pomivalnega stroja si v pogostih vprašanjih oglejte odgovor na vprašanje »Kako očistiti pomivalni stroj«.

Nalaganje posode v stroj: Na delovanje stroja bistveno vpliva način, na katerega v pomivalni stroj nalagate posodo. Pomivalnega stroja nikoli ne preobremenite in poskrbite, da se kosi posode ne naslanjajo drug na drugega. Poskrbite tudi, da posoda ne ovira vrtenja brizgalnih ročic ali premikanja pokrova posode za detergent.

Detergent, sol in sredstvo za izpiranje: Vedno uporabljate detergente, sredstva za izpiranje in sol, ki so posebej namenjeni za uporabo v pomivalnih strojih. V nobenem primeru ne uporabljajte tekočih čistil za posodo, mila za roke, belil, kisa ali drugih kemikalij, saj tovrstni izdelki ne bodo le zmanjšali učinkovitosti delovanja, ampak bodo skrajšali tudi življenjsko dobo pomivalnega stroja. Redno dopolnjujte zalogo soli in sredstva za čiščenje v stroju.

Program pranja: Nazadnje pa za optimalno delovanje stroja ter za podaljšanje njegove življenjske dobe vedno uporabljajte ustrezen program za vrsto posode, ki jo perete. Program nastavite glede na število kosov posode, vrsto materialov v stroju ter glede na to, kako umazana je posoda.

Ali je treba uporabljati sredstvo za izpiranje?

Za optimalno delovanje svojega pomivalnega stroja vedno uporabljajte sredstvo za izpiranje in sol za pomivalne stroje. Sredstva za izpiranje med končnim izpiranjem razpršijo vodo s površin vaše posode in tako preprečujejo, da bi se kapljice vode posušile na posodi in za sabo pustile sledi vodnega kamna. Če se na prikazovalniku stroja prižge lučka za izpiralno sredstvo, morate sredstvo dotočiti. Posoda za izpiralno sredstvo je na notranji strani vrat pomivalnega stroja, poleg posode za sol. Odprite pokrov posode, vanjo do vrha dolijte sredstvo za izpiranje in pokrov zaprite.

Kako pogosto je treba čistiti filter pomivalnega stroja?

Pomivalni stroj ima dovodni filter, ki ga je občasno treba očistiti. Mnogo modelov pomivalnih strojev Beko je opremljenih s samodejnim sistemom za čiščenje filtra EverClean™ s posebnim sistemom pršilk, ki filter očistijo od znotraj. Zahvaljujoč tej tehnologiji filter na vašem pralnem stroju potrebuje štirikrat manj čiščenja.

Čiščenje filtra: Občasno filter odstranite iz pomivalnega stroja in preverite, ali so na njem ostanki hrane. Da bi dosegli filter, iz pomivalnega stroja odstranite spodnjo košaro. Filter odstranite z dna stroja in ga operite pod tekočo vodo. Umazan filter ovira odvajanje vode in lahko dolgoročno povzroči resnejše težave.

Kako lahko podaljšam življenjsko dobo pomivalnega stroja?

Prvi korak k podaljšanju življenjske dobe katere koli naprave je redno čiščenje. Sčasoma se začnejo na filtru, vratih in notranjih stenah pomivalnega stroja nabirati maščoba in delci hrane. To nabiranje ostankov lahko upočasnite tako, da močno umazano posodo pred pranjem v pomivalnem stroju vedno sperete. Če boste zanemarili redno vzdrževanje pomivalnega stroja, lahko ostanki hrane zamašijo črpalke, filtre in cevi ter povzročijo okvaro stroja.

Čiščenje notranjosti: Poskrbite za občasno čiščenje notranjosti in vrat pomivalnega stroja. Ne pozabite obrisati tudi tesnil na vratih, saj se lahko umazanija nabira tudi tam. Prav tako preverite tesnila vrat za morebitne poškodbe ali razpoke, da pomivalni stroj ohranjate vodotesen. Številni modeli pomivalnih strojev Beko imajo program InnerClean za čiščenje notranjosti. Enkrat mesečno zaženite ta program, da se izognete neprijetnim vonjavam in razmnoževanju bakterij v pomivalnem stroju.

Čiščenje filtra: Pomivalni stroj ima tudi dovodni filter, ki ga je občasno treba očistiti. Mnogo modelov pomivalnih strojev Beko je opremljenih s samodejnim sistemom za čiščenje filtra EverClean™ s posebnim sistemom pršilk, ki filter očistijo od znotraj. Zahvaljujoč tej tehnologiji filter na vašem pralnem stroju potrebuje štirikrat manj čiščenja. Da bi dosegli filter, iz pomivalnega stroja odstranite spodnjo košaro. Filter odstranite z dna stroja in ga operite pod tekočo vodo. Da bi preprečili nalaganje ostankov v filtru, ta postopek ponovite enkrat tedensko.

Detergent, sol in sredstvo za izpiranje: Razen pri čiščenju pomivalnega stroja vedno uporabljate ustrezne detergente, sredstva za izpiranje in sol za pomivalne stroje, da boste stroj ohranjali v brezhibnem stanju. V pomivalnem stroju ne uporabljajte čistil za posodo, mila za roke ali kakršnih koli drugih kemikalij, saj tovrstni izdelki ne bodo le zmanjšali učinkovitosti delovanja pomivalnega stroja, ampak bodo skrajšali tudi njegovo življenjsko dobo. Redno dopolnjujte zalogo soli in sredstva za čiščenje v stroju.

Nalaganje posode v stroj: Pri nalaganju posode bodite previdni in pomivalnega stroja ne preobremenjujte. Za optimalno odtekanje vode se prepričajte, da so vsi kosi posode ustrezno nagnjeni in da se ne dotikajo drug drugega. Če posode v pomivalni stroj ne boste naložili pravilno, se lahko lažje plastične skodelice ali kozarci med pranjem premikajo ali celo obrnejo v pokončen položaj.

Vzdrževanje: Na splošno je vedno koristno, da za vse težave v delovanju stroja poskrbite, še preden postanejo resnejše. Redno preverjajte za kakršno koli nenavadno delovanje stroja ali hrup ter težave oz. okvare odpravite, še preden postanejo resnejše in potencialno dražje.

Katere posode ni priporočljivo prati v pomivalnem stroju?

Pri odločanju o tem, ali določen kos posode prati v pralnem stroju ali ne, se je najbolje ravnati po navodilih proizvajalca. Žal pa tovrstnih informacij ni na oznakah vseh izdelkov. Praviloma bi se morali izogibati pranju vseh gospodinjskih pripomočkov z lepljenimi deli, občutljive, ročno polikane posode ter porcelana z zlatimi ali srebrnimi detajli. Poleg tega lahko aluminijasti ali z aluminijem prevlečeni lonci in ponve na steklovini povzročajo korozijo. Spodaj je seznam običajne kuhinjske posode, ki jo je priporočljivo prati ročno:

 • Litoželezna posoda
 • Kristal, ročno pihana in ročno poslikana steklovina
 • Leseni pripomočki
 • Teflonske ponve
 • Bakrene ponve
 • Mehka plastika
 • Aluminijasti pripomočki
 • Aluminijasta posoda za enkratno uporabo
 • Pozlačena posoda
 • Izolirane skodelice
 • Vsa lepljena posoda
 • Porcelan (ročno poslikan ali starinski)
 • Ročno poslikana keramika/lončevina
 • Emajlirana posoda
 • Kositrna posoda

Kakšen detergent naj uporabim za pomivanje posode?

Obstajajo tri vrste detergentov za pomivanje posode, ki jih lahko uporabljate za pranje s pomivalnimi stroji Beko: takšni v obliki granul ali praška, v obliki tablet in gela v kapsulah ter tekoči detergenti in detergenti v obliki gela. Z vašim pomivalnim strojem lahko uporabljate katero koli od teh treh vrst. V nobenem primeru ne uporabljajte tekočih čistil za posodo, mila za roke ali kakršnih koli drugih kemikalij. Poleg tega za optimalno učinkovitost vedno uporabljajte tudi sol za pomivalne stroje in sredstvo za izpiranje.

Pomivalni stroj posode ne posuši v celoti. Kaj je vzrok za to in kako ga odpraviti?

Neprijetno je, če dolgo čakate, da pomivalni stroj dokonča pranje, potem pa ugotovite, da je posoda še vedno mokra. Pomivalni stroji posodo sušijo s pomočjo toplote vode, ki je uporabljena med končnim izpiranjem. To toploto absorbira posoda in ostane v stroju tudi potem, ko iz stroja odteče vsa voda. Zaradi toplote kapljice vode izhlapijo s posode in se nabirajo v posodi iz nerjavečega jekla v stroju. Spodaj je naštetih nekaj dejavnikov, ki lahko ta postopek onemogočajo in povzročijo, da je posoda po končanem pranju še vedno mokra.

Nalaganje posode v stroj: Mogoče je, da posodo v stroj nalagate na nepravilen način ali da preobremenjujete pomivalni stroj. Za optimalno odtekanje vode se prepričajte, da so vsi kosi posode ustrezno nagnjeni in da se ne dotikajo drug drugega. Če posode v pomivalni stroj ne boste naložili pravilno, se lahko lažje plastične skodelice ali kozarci med pranjem premikajo ali celo obrnejo v pokončen položaj. V teh skodelicah oziroma kozarcih bo po pranju ostala voda, ki bo ovirala proces izhlapevanja in preprečila tudi sušenje ostale posode v stroju.

Sredstvo za izpiranje: Številni uporabniki imajo izpiralne tekočine za sredstva, ki posodi dajejo sijaj, a njihov glavni namen je v resnici pomoč pri postopku sušenja. Sredstvo za izpiranje na posodi ustvari plast, ki odbija vodo, ter tako pospeši izhlapevanje vode in kapljicam vode preprečuje, da bi se posušile na posodi. Po končanem pranju preverite posodo za izpiralno sredstvo in poskrbite, da nič ne ovira iztekanje sredstva v stroj.

Vrata pomivalnega stroja: Če vrata pomivalnega stroja po končanem pranju pustite odprta, se lahko kapljice vode ponovno utekočinijo na posodi. Sušenje posode morda poteka brez težav, a ko se notranji zrak hladi, lahko iz vlage spet nastajajo vodne kapljice. Po končanem pranju vrata stroja odprite in jih pustite delno odprta, da se notranjost stroja ohladi.

Detergenti v tabletah: Znano je, da detergent v tabletah podaljša čas sušenja posode. Nekateri modeli pomivalnih strojev Beko imajo senzorje Auto Tablet, ki zaznajo, ali uporabljate detergent v tabletah. Če vaš pomivalni stroj te funkcije nima, v primeru pranja s tabletami ročno vklopite nastavitev za pranje z detergentom v tabletah, da se bo posoda temeljito posušila. Upoštevajte tudi, da detergenti v tabletah niso primerni za kratke programe pranja.

Program pranja: Za brezhibno pranje in sušenje vedno izberite ustrezen program za vrsto posode, ki jo perete. Program nastavite glede na število kosov posode, vrsto materialov v stroju ter glede na to, kako umazana je posoda.

Tehnologija AquaFlex®: Plastika zadrži manj toplote kot ostali materiali, npr. steklo in porcelan. To pomeni, da bo plastična posoda ostala mokra tudi potem, ko bo ostala posoda že popolnoma suha. V številnih modelih pomivalnih strojev Beko je za rešitev te težave na voljo tehnologija AquaFlex®. Če v pomivalnem stroju perete plastično posodo, za boljše sušenje vključite funkcijo AquaFlex®.

Tehnične težave: Če težav s sušenjem posode ne odpravi nobena od navedenih rešitev, je mogoče, da ima pomivalni stroj tehnične težave. Morda je v okvari grelni element ali mejni termostat. Če menite, da je težava v tem, je najbolje, da pokličete pooblaščenega serviserja.

Moja posoda ima po pranju močan vonj po detergentu. V čem je težava in kako to preprečiti?

Vonj detergenta na posodi je moteč in daje občutek nehigiene, kar je ravno nasprotno od tega, kar pričakujete od pomite posode. Vonj po detergentu na posodi ostaja, če se detergent, ki ga uporabljate, ne raztopi v celoti, če se med pranjem ne raztopi ob pravem času, ali če kaj omejuje učinkovitost izpiranja pomivalnega stroja.

Nalaganje posode v stroj: Na razprševanje in izpiranje detergenta lahko vpliva način, na katerega v pomivalni stroj nalagate posodo. Pomivalnega stroja nikoli ne preobremenite in poskrbite, da se kosi posode ne naslanjajo drug na drugega. Poskrbite tudi, da posoda ne ovira vrtenja brizgalnih ročic ali premikanja pokrova posode za detergent.

Detergent v tabletah: Znano je, da detergent v tabletah podaljša čas sušenja posode. Nekateri modeli pomivalnih strojev Beko imajo senzorje Auto Tablet, ki zaznajo, ali uporabljate detergent v tabletah. Če vaš pomivalni stroj te funkcije nima, v primeru pranja s tabletami ročno vklopite nastavitev za pranje z detergentom v tabletah, da se bo posoda temeljito posušila. Upoštevajte tudi, da detergenti v tabletah niso primerni za kratke programe pranja.

Funkcija SuperRinse™: Številni modeli pomivalnih strojev Beko imajo funkcijo SuperRinse™, ki omogoča dodatno izpiranje. To funkcijo lahko aktivirate, če ste občutljivi na ostanke detergenta ali pa si preprosto želite imeti temeljiteje sprani posodi.

Jedilni pribor je po pranju rjast. V čem je težava in kako to preprečiti?

Nihče si ne želi jesti z zarjavelim jedilnim priborom. Ta težava je še toliko bolj neprijetna, ker rjavenja, ko se enkrat pojavi, ni več mogoče ustaviti. Rja se pojavi na mestih, kjer je železo izpostavljeno kisiku in vodi ali vlažnemu zraku. Brez rednega vzdrževanja se rja sčasoma pojavi na vsaki kovinski površini. Spodaj je navedenih nekaj razlogov za morebitno rjavenje pribora ali drugih kovinskih predmetov v pomivalnem stroju ter načini, na katere se lahko temu izognete.

Vlaga v notranjosti pomivalnega stroja: Najpogostejši vzrok za pojavljanje rje je vlaga. Zrak v notranjosti pomivalnega stroja je po končanem pranju seveda vlažen. Da bi preprečili ponovno kondenziranje vlage na posodi, vrata stroja po končanem pranju delno odprite in jih nekaj časa pustite odprta. Na ta način boste vlagi v notranjosti omogočili, da izhlapi, ter preprečili rjavenje kovinskega jedilnega pribora in druge kovinske posode.

Nekakovostna posoda ali posoda, ki ni namenjena pranju v pomivalnem stroju: Za pranje v pomivalnem stroju niso primerni vsi materiali. Seznam kuhinjske posode, ki je ni priporočljivo prati v pomivalnem stroju, je naveden med pogostimi vprašanji v odgovoru na vprašanje »Katere vrste posode ni priporočljivo prati v pomivalnem stroju?« Poleg tega je v primeru pranja v pomivalnem stroju k rjavenju nagnjena posoda iz nekakovostnih kovin in s kovino prevlečena posoda. Če ste v dvomih, takšne posode ne perite v pomivalnem stroju.

Mehansko premikanje: Sčasoma lahko mehansko premikanje posode v pomivalnem stroju opraska posodo iz nerjavečega jekla. Te praske lahko povzročijo, da takšna posoda ni več nerjaveča in/ali da začne rjaveti druga kovinska posoda. Če na svojem jedilnem priboru opazite praske, ga ne perite v pomivalnem stroju.

Že zarjavela posoda: Rja se lahko širi iz enega kosa posode na drugega. Zato lahko že zarjavela posoda, ki jo perete v pomivalnem stroju skupaj z ostalo posodo, povzroči, da začne rjaveti tudi ta posoda. Če na kosu jedilnega pribora ali na drugi posodi opazite rjo, takšne posode ne perite v pomivalnem stroju.

Voda iz vodovoda: Visoka vsebnost ionov težkih kovin v vodi iz vaše vodovodne napeljave lahko pospeši nastajanje rje na kovinski posodi. Pomivalni stroji imajo Beko notranji mehčalnik, ki zmanjšuje trdoto vode iz vodovoda in nevtralizira kovinske ione. Mehčalnik najbolje deluje ob hkratni uporabi soli za pomivalne stroje.

Sol za pomivalne stroje: Sol za pomivalne stroje notranjemu mehčalniku stroja pomaga mehčati vodo in nevtralizirati kovinske ione v njej. Vendar pa obenem korozivno učinkuje na kovine. Posode za sol so napolnjene z vodo, med polnjenjem posod pa se lahko ta voda izlije ali pa se v notranjost stroja raztrese sol. Da bi se temu v največji možni meri izognili, za dodajanje soli uporabljajte priložen lijak ter iz notranjosti stroja vedno pobrišite vso izlito vodo in zrna soli. Priporočljivo je, da sol dodate, tik preden stroj zaženete. Če stroj napolnite s soljo, stroja pa ne nameravate takoj zagnati, je priporočljivo, da zaženete kratek program brez posode in detergenta in tako preprečite poškodbe stroja ali posode.

Neustrezen detergent in ostala sredstva: Uporabljajte le detergente, sredstva za izpiranje in sol, ki so izdelani za uporabo v pomivalnem stroju. Ne uporabljajte tekočih čistil za posodo, mila za roke, belil, kisa ali drugih kemikalij, saj tovrstni izdelki ne bodo le zmanjšali učinkovitosti delovanja, ampak bodo povzročili tudi rjavenje kovinske posode in lahko celo skrajšajo življenjsko dobo pomivalnega stroja.

Pravilna priključitev na elektriko: Nazadnje pa mora biti pomivalni stroj priključen na pravilno ozemljeno vtičnico. Neozemljen priključek bo v pomivalnem stroju povzročil kopičenje statične elektrike, ki bo razjedalo vrhnjo zaščitno plast kovinskih delov pomivalnega stroja ter kovinske posode in posledično povzročila in pospešila nastajanje rje.

Kako očistiti pomivalni stroj?

Morda je slišati presenetljivo, a stroj, namenjen čiščenju vaše posode, tudi sam potrebuje čiščenje. Redno čiščenje bo podaljšalo življenjsko dobo vašega pomivalnega stroja in izboljšalo njegovo delovanje. V notranjosti stroja se sčasoma nakopičijo ostanki detergenta, maščobe in hrane. Umazan pomivalni stroj je neučinkovit in postane gojišče za mikrobe. Potrebno je redno čiščenje notranjosti in zunanjosti pomivalnega stroja.

Čiščenje zunanjosti: Zunanjost pomivalnega stroja lahko čistite podobno kot druge aparate, z vlažno krpo ali z mehko stranjo gobice za pomivanje posode ter z neabrazivnimi čistilnimi sredstvi.

Čiščenje notranjosti: Poskrbite za občasno čiščenje notranjosti in vrat pomivalnega stroja. Številni modeli pomivalnih strojev Beko imajo program InnerClean za čiščenje notranjosti. Enkrat mesečno zaženite ta program, da se izognete neprijetnim vonjavam in razmnoževanju bakterij v pomivalnem stroju.

Čiščenje brizgalnih ročic: Umazanija se lahko nabira tudi na brizgalnih ročicah pomivalnega stroja in zamaši njihove šobe. Na zgornji ročici odvrtite matico v nasprotni smeri urnega kazalca ter odstranite tako matico kot ročico. Spodnjo ročico lahko odstranite s sprostitvijo zatičev, ki jo pritrjujejo. Brizgalni ročici operite pod tekočo vodo in se prepričajte, da so tuneli za vodo, ki vodijo do šob na brizgalni ročici, pretočni. Ko končate s čiščenjem, zgornjo brizgalno ročico nataknite nazaj na vijak ter z vrtenjem v smeri urnega kazalca pritrdite matico. Spodnjo brizgalno ročico postavite nazaj na njeno mesto in pritisnite navzdol, da se zatiči zataknejo.

Čiščenje filtra: Pomivalni stroj ima tudi dovodni filter, ki ga je občasno treba očistiti. Mnogo modelov pomivalnih strojev Beko je opremljenih s samodejnim sistemom za čiščenje filtra EverClean™ s posebnim sistemom pršilk, ki filter očistijo od znotraj. Zahvaljujoč tej tehnologiji filter na vašem pralnem stroju potrebuje štirikrat manj čiščenja. Da bi dosegli filter, iz pomivalnega stroja odstranite spodnjo košaro. Filter odstranite z dna stroja in ga operite pod tekočo vodo. Da bi zagotovili pravilno odvajanje vode in se izognili neprijetnim vonjavam, ta postopek ponovite enkrat tedensko.

Pomivalni stroj pušča. Kaj je lahko vzrok za to in kako ga odpraviti?

Puščanje pomivalnega stroja je lahko posledica več dejavnikov. Nekatere med njimi je mogoče preprosto odpraviti, drugi pa zahtevajo posredovanje pooblaščenega serviserja.

Vrata pomivalnega stroja: Za vir puščanja najprej preverite vrata pomivalnega stroja. Zaradi večletnega mehanskega premikanja se lahko tečaji vrat razrahljajo ali pa niso več poravnani med sabo. Prav tako preverite tesnila vrat za morebitne poškodbe ali razpoke, ki bi lahko povzročale puščanje. Če je tesnilo ohlapno ali razpokano, ga je treba popraviti ali v celoti zamenjati. Če menite, da je vzrok za puščanje kateri koli izmed naštetih dejavnikov, za pomoč pokličite pooblaščenega serviserja.

Vodovodne povezave: Če opazite, da voda pušča na zadnji strani pomivalnega stroja ali pod umivalnikom, so lahko vzrok za to neustrezno zatesnjene vodovodne povezave. Preverite odtočno in dovodno cev ter ventile in poskrbite, da dobro tesnijo. Če ni tako, z ustreznim orodjem zatesnite povezave.

Motor in črpalka: Najpogostejša mesta puščanja, kjer je težavo obenem najtežje odpraviti, so tesnila okoli motorja in črpalke pomivalnega stroja. Če ni opazen noben drug vir puščanja, je upravičeno domnevati, da je težava v teh tesnilih. Ti deli so težje dosegljivi in zahtevajo posredovanje strokovnjaka.

Funkciji WaterSafe® in WaterSafe+®: Na srečo je pri številnih modelih pomivalnih strojev Beko na voljo tehnologija WaterSafe® ali WaterSafe+®, ki v primeru prelivanja ali puščanja samodejno zapre dotok vode iz vodovodne napeljave v pomivalni stroj.

Kako preprečiti, da se na posodi pojavljajo sledi vodnega kamna?

Neprijetno je, če ugotovimo, da so na naši sveže oprani posodi sledi vodnega kamna. Te nastanejo, ko se na posodi posušijo kapljice vode. Da bi to preprečili, je treba uporabljati sredstvo za izpiranje, ki med končnim izpiranjem razprši vodo s površin vaše posode. Sledi vodnega kamna so vidnejše tudi zaradi trdote vode iz vodovoda. Vodo lahko zmehčate z nastavitvijo trdote vode v svojem pomivalnem stroju ter z uporabo soli.

Dotakanje sredstva za izpiranje: Številni uporabniki imajo izpiralne tekočine za sredstva, ki posodi dajejo sijaj, a njihov glavni namen je v resnici pomoč pri postopku sušenja. Sredstvo za izpiranje na posodi ustvari plast, ki odbija vodo, ter tako pospeši izhlapevanje vode in kapljicam vode preprečuje, da bi se posušile na posodi. Če se na stroju prižge lučka za izpiralno sredstvo, je treba sredstvo doliti v stroj. Posoda za izpiralno sredstvo je na notranji strani vrat pomivalnega stroja, poleg posode za detergent. Odprite pokrov posode, vanjo do vrha nalijte sredstvo za izpiranje ter zaprite pokrov. Pomivalni stroj ima nastavitev za izpiralno sredstvo, ki določa količino sredstva, ki stroj uporablja med pranjem. Če sledi vodnega kamna opazite kljub uporabi sredstva za izpiranje, lahko povečate uporabljeno količino sredstva za izpiranje.

Nastavitev trdote vode: Vzrok za sledi vodnega kamna na posodi je lahko tudi trda voda. Pomivalni stroj omogoča nastavitve trdote vode, ki jih je treba nastaviti glede na trdoto vode iz vodovoda. Za pravilne nastavitve sledite navodilom za uporabo pomivalnega stroja.

Polnjenje posode za sol: Sol za pomivalne stroje je na voljo v zrnati obliki in notranjemu mehčalniku pomivalnega stroja pomaga zmanjševati trdoto vode iz vodovoda. Podobno kot za izpiralno sredstvo ima pomivalni stroj opozorilno lučko tudi za pomanjkanje soli. Posoda za sol je na notranji strani pomivalnega stroja, na levi strani pod spodnjo košaro za posodo. Da bi jo dosegli, spodnjo košaro izvlecite iz stroja in odstranite zaščitni pokrov posode za sol. V posodo do vrha nasujte sol in zaprite pokrov.

Detergent v tabletah: Znano je, da se detergent v tabletah izpira in suši manj učinkovito. V primeru uporabe te vrste detergenta je mogoče pomivalni stroj posebej programirati za pranje z detergentom v tabletah. Nekateri modeli pomivalnih strojev Beko imajo senzorje Auto Tablet, ki zaznajo, ali uporabljate detergent v tabletah. Če vaš pomivalni stroj te funkcije nima, v primeru pranja s tabletami ročno vklopite nastavitev za pranje z detergentom v tabletah. Čeprav so naprodaj tudi tablete s formulo 2 v 1, je tudi v primeru uporabe tovrstnih tablet priporočljivo, da uporabljate tudi sredstvo za izpiranje.

Kako napolniti pomivalni stroj s soljo in sredstvom za izpiranje?

Za najučinkovitejše delovanje pomivalnega stroja morate redno polniti posodice za sol in izpiralno sredstvo. Na prikazovalniku na sprednji strani stroja so opozorilne lučke, ki opozarjajo na pomanjkanje soli in sredstva za izpiranje. Za ponovno polnjenje soli in sredstva za izpiranje bodite pozorni na te lučke.

Sol za pomivalne stroje: Sol za pomivalne stroje je na voljo v zrnati obliki in notranjemu mehčalniku pomivalnega stroja pomaga zmanjševati trdoto vode iz vodovoda. Posoda za sol je na notranji strani pomivalnega stroja, na levi strani pod spodnjo košaro za posodo. Da bi jo dosegli, spodnjo košaro izvlecite iz stroja in odstranite zaščitni pokrov posode za sol. V posodo do vrha nasujte sol in zaprite pokrov. Med postopkom se lahko iz posode izliva voda ali pa se po notranjosti stroja raztrese sol. Sol za pomivalne stroje in izlita slana voda lahko na kovinskih površinah stroja povzročita korozijo ali rjo. Da bi se temu izognili, za dosipanje soli v posodo vedno uporabljajte priloženi lijak ter pobrišite vso izlito vodo in zrna soli v notranjosti stroja. Priporočljivo je, da pomivalni stroj uporabite kmalu po tem, ko dodate sol. Če stroja ne nameravate uporabiti v kratkem, je priporočljivo zagnati kratek program brez posode in detergenta, da preprečite kakršno koli poškodovanje stroja.

 Sredstvo za izpiranje: Sredstva za izpiranje med končnim izpiranjem razpršijo vodo s površin vaše posode in tako preprečujejo, da bi se kapljice vode posušile na posodi in za sabo pustile sledi vodnega kamna. Če se na prikazovalniku stroja prižge lučka za izpiralno sredstvo, morate sredstvo dotočiti. Posoda za izpiralno sredstvo je na notranji strani vrat pomivalnega stroja, poleg posode za sol. Odprite pokrov posode, vanjo do vrha dolijte sredstvo za izpiranje in pokrov zaprite.

Kako preprečiti neprijetne vonjave iz pomivalnega stroja?

Vsekakor je neprijetno, če vas po končanem pranju najprej pozdravijo neprijetne vonjave iz pomivalnega stroja. Za to je možnih več vzrokov. Na srečo jih je mogoče preprosto odpraviti.

Umazana posoda: Razlog za neprijetne vonjave je lahko vaša posoda. Če posoda pred pranjem dlje časa stoji v pomivalnem stroju, bo začela oddajati neprijeten vonj. Če se to dogaja pogosto, se bo vonjav navzel tudi sam stroj. Poskrbite, da močno umazano posodo vedno sperete, predenj jo postavite v pomivalni stroj, še posebej, če stroja ne nameravate zagnati takoj. Poleg tega ima veliko modelov pomivalnih strojev Beko tehnologijo IonGuard®, ki s sproščanjem negativnih ionov nevtralizira molekule neprijetnega vonja in tako odpravlja vonjave.

Umazan pomivalni stroj: Če pomivalnega stroja ne čistite redno, se lahko v notranjosti stroja pojavijo neprijetne vonjave. Sčasoma se začnejo na vratih in notranjih stenah pomivalnega stroja nabirati maščoba in delci hrane. Toplo, vlažno okolje v notranjosti stroja je idealno življenjsko okolje za bakterije. To ni samo nehigienično, ampak povzroča tudi neprijetne vonjave. Poskrbite za občasno čiščenje notranjosti in vrat pomivalnega stroja. Mnogi modeli pomivalnih strojev Beko imajo program čiščenja notranjosti (InnerClean), samočistilni cikel, ki vodo segreje na 73 °C. Da se izognete neprijetnim vonjavam in razmnoževanju bakterij v pomivalnem stroju, program InnerClean zaženite enkrat mesečno.

Umazani filtri: Pomivalni stroj ima tudi dovodni filter, ki ga je občasno treba očistiti. Mnogo modelov pomivalnih strojev Beko je opremljenih s samodejnim sistemom za čiščenje filtra EverClean™ s posebnim sistemom pršilk, ki filter očistijo od znotraj. Zahvaljujoč tej tehnologiji filter na vašem pralnem stroju potrebuje štirikrat manj čiščenja. Da bi dosegli filter, iz pomivalnega stroja odstranite spodnjo košaro. Filter odstranite z dna stroja in ga operite pod tekočo vodo. Da bi se izognili neprijetnim vonjavam, ta postopek ponovite enkrat tedensko.

Neprimeren detergent in druga sredstva: Na koncu se prepričajte, da uporabljate detergente, sredstva za izpiranje in sol, ki so posebej namenjeni za uporabo v pomivalnih strojih. V nobenem primeru ne uporabljajte tekočih čistil za posodo, mila za roke, belil, kisa ali drugih kemikalij, saj tovrstni izdelki ne bodo le zmanjšali učinkovitosti delovanja, ampak bodo skrajšali tudi življenjsko dobo pomivalnega stroja.

Primerjalnik Primerjaj
Prijavi se na e-novice
  S klikom na okence podajate soglasje, da vam lahko družba Big Partner d.o.o., ki je uradni distributer blagovne znamke Beko v Sloveniji, na vaš posredovani elektronski naslov pošilja različna promocijska sporočila v okviru segmentiranega neposrednega trženja, kar lahko vključuje tudi avtomatizirano odločanje in oblikovanje profilov za zagotovitev, da vam pošiljamo takšne informacije o naših storitvah, ugodnostih, novostih ipd., ki so na podlagi analize vaših aktivnosti v največji možni meri prilagojene vašim potrebam in interesom. V ta namen lahko družba Big Partner analizira kdaj in katere komunikacijske kanale uporabljate z družbo Big Partner, katere od predstavljenih ponudb ste si ogledali in, če je primerno, izkoristili, ter jih lahko analizira v zgoraj omenjene namene trženja na podlagi interesov.
Aktualni katalogi Pogosta vprašanja Navodila za uporabo Registracija izdelka Servisna služba