Beko Slovenija

Pogosta vprašanja

Kje se nahaja serijska številka kuhalne plošče?

Vsaka kuhalna plošča znamke Beko ima edinstveno serijsko številko. Nahaja se na spodnji strani plošče.

Kje se nahaja serijska številka pečice?

Vsaka pečica znamke Beko ima edinstveno serijsko številko. Nahaja se na notranji strani okvirja pečice, blizu spodnjega roba.

Kje se nahaja serijska številka nape?

Vsaka napa znamke Beko ima edinstveno serijsko številko. Nahaja se na spodnji strani nape.

Kakšna je razlika med pirolitičnim čiščenjem in katalitičnimi oblogami?

Katalitične obloge so fizični deli v notranjosti pečice, medtem ko je pirolitično čiščenje poseben samočistilni program, ki ga omogočajo določeni modeli pečic.

Katalitične obloge: Katalitične obloge so plošče na stenah pečice, ki med peko absorbirajo maščobo in tekočine. To olajša čiščenje pečice, poleg tega pa zmanjšuje neprijetne vonjave v notranjosti pečice. A katalitične obloge so učinkovite samo na nekaterih delih pečice. Prednja vrata in police pečice niso zaščitene s katalitičnimi oblogami. Poleg se maščoba in tekočine v plasteh nalagajo na obloge, zato jih je treba občasno odstraniti in očistiti, sčasoma pa tudi zamenjati. Ne glede na to pa katalitične obloge zagotovo pomagajo skrajšati čas, porabljen za čiščenje.

Pirolitično samočiščenje: Druga, učinkovitejša tehnologija, je program pirolitičnega samočiščenja (Pyrolytic Self-Cleaning). Ta program pečico segreje na 500 °C ter vse ostanke hrane in drugih snovi sežge v pepel. Ta se nabere na dnu pečice in ga lahko potem preprosto pobrišete s krpo. Še ena prednost pirolitičnega čiščenja je, da je učinkovito na vseh površinah in delih pečice, vključno s policami in prednjimi vrati, ter da zmanjšuje potrebo po uporabi čistilnih sredstev. Pirolitično samočiščenje je zelo učinkovito, res pa je, da gre za ločen proces od peke, zato porablja dodatno energijo.

Ekološko pirolitično čiščenje: Veliko pečic znamke Beko ima tudi program ekološkega pirolitičnega čiščenja (Eco Pyrolytic Self-Cleaning), ki skrajša čas in zmanjša energijo, potrebno za čiščenje.

Stikalo za vklop na plinski kuhalni plošči ne deluje. V čem je težava in kako jo odpraviti?

Za nedelovanje stikala za vklop oz. izklop na vaši plinski kuhalni plošči obstaja več možnih vzrokov. Spodaj je naštetih nekaj najpogostejših.

Električni priključek: Najpogostejši razlog za nedelovanje stikala za vklop na plinski kuhalni plošči je izpad električne energije. Če pritisnete na stikalo, a ne zaslišite značilnega zvoka, je verjetno težava v tem. Najprej preverite električni priključek plinske kuhalne plošče. Če je povezava prekinjena, ustrezno ukrepajte, da jo ponovno vzpostavite.

Težave z oskrbo s plinom: Če ob pritisku na stikalo za vklop slišite značilen zvok, a se gorilniki ne prižgejo, je težava verjetno v oskrbi s plinom. Preverite povezavo plinskega priključka na svoji kuhalni plošči z jeklenko oziroma z napeljavo zemeljskega plina.

Mokre ali zamašene vžigalne tuljave: Plinska kuhalna plošča se morda ne vžge, ker so delci hrane ali umazanije zamašili vžigalne tuljave. Mogoče je tudi, da tuljave ne prižgejo gorilnikov, ker so tuljave, pokrovi ali odprtine gorilnikov po čiščenju mokre. Poskrbite, da se kuhalna plošča in pokrovi gorilnikov po čiščenju popolnoma posušijo.

Zvite ali zlomljene vžigalne tuljave: Mogoče je tudi, da stikalo za vklop na kuhalni plošči ne deluje, ker so vžigalne tuljave zaradi udarca težke posode ali ponve zvite ali zlomljene. Preverite stanje tuljav na svoji kuhalni plošči. Če sumite, da je težava v tem, na pomoč pokličite usposobljenega strokovnjaka.

Kakšne so prednosti električne pečice?

Električne pečice so v primerjavi s plinskimi pečicami bolj funkcionalne in preprostejše za uporabo ter čiščenje. Električne pečice omogočajo številne načine peke in samočistilne funkcije. So tudi varnejše od plinskih pečic.

Pirolitično samočiščenje: Veliko modelov pečic Beko je opremljenih s programom pirolitičnega samočiščenja (Pyrolytic Self-Cleaning), ki pečico segreje na 500 °C ter vse ostanke hrane in drugih snovi sežge v pepel. Ta se nabere na dnu pečice in ga lahko potem preprosto pobrišete s krpo. Pirolitično čiščenje je učinkovito na vseh površinah in delih pečice, vključno s policami in prednjimi vrati, ter zmanjšuje potrebo po uporabi čistilnih sredstev.

Katalitične obloge: Vse pečice znamke Beko imajo na zadnji in stranskih stenah tudi katalitične obloge, ki vpijajo maščobo in s tem odpravljajo potrebo po uporabi abrazivnih čistil v notranjosti pečice.

Natančnejša peka: Ker se temperatura peke nastavlja elektronsko, električne pečice omogočajo natančnejši nadzor. Električne pečice lahko tudi dosežejo in vzdržujejo višje temperature ter omogočajo natančnejšo peko, saj bolje regulirajo enakomerno porazdelitev notranje temperature. Potrebno pa je biti pozoren na to, da je notranjost električnih pečic zaradi njihovih debelo izoliranih sten običajno manjša v primerjavi z enako velikimi plinskimi pečicami.

Tehnologija Surf®: V številnih pečicah znamke Beko je na voljo tehnologija za peko Surf®, ki poskrbi za enakomerno temperaturo po celotni notranjosti pečice in vedno poskrbijo za vrhunsko kakovost peke.

Napredni načini peke: Električne pečice ponujajo veliko število različnih nastavitev in programov peke, ki pri plinskih pečicah niso na voljo, kot so npr. odtajanje, gretje, ločena nastavitev temperature in počasna peka.

Tehnologija Split & Cook®: Veliko električnih pečic Beko je opremljenih s tehnologijo Split & Cook®, ki omogoča ločeno uporabo spodnje in zgornje police. S to tehnologijo lahko za dva predela pečice nastavite dve ločeni temperaturi in različna časa peke, ne da bi prihajalo do mešanja vonjev in okusov.

Funkcija Booster: Številne električne pečice znamke Beko imajo tudi funkcijo pospešenega predogrevanja, ki močno skrajša čas peke.

Varnost: Čeprav ima mnogo sodobnih plinskih pečic različne varnostne funkcije, električne pečice še vedno veljajo za varnejše.

Ali ima napa ogleni filter? Če ga ima, kako pogosto ga je potrebno menjati?

Oglenega filtra nimajo vse nape. Če je vaša napa povezana z dimnikom, ima verjetno kovinski mrežasti filter, ki se ga ne menja. Če vaša napa ni povezana z dimnikom, ima najverjetneje ogleni filter. Te vrste filtre imajo omejeno življenjsko dobo in jih je potrebno občasno menjati. Informacije o tem, kje se nahaja filter in kako ga odstraniti, boste našli v navodilih za uporabo. Priporočljivo je, da ogleni filter zamenjate vsakih 6 mesecev. Če veliko kuhate ali če pogosto cvrete, je bolje, da filter menjavate pogosteje, vsake 3–4 mesece.

Kako se je mogoče prepričati, da napa prezračuje pravilno?

Moč prezračevanja nape je odvisna od njene zmogljivosti, velikosti kuhinje ter postavitve nape in rednega vzdrževanja. Prvi pogoj za optimalno prezračevanje je izbira ustreznega modela nape. Drugi pogoje je vzdrževanje čistoče nape.

Zmogljivost nape: Zmogljivost vaše nape mora biti sorazmerna z velikostjo kuhinje in kuhalne plošče. Preden kupujete napo, vedno izmerite velikost kuhinje. Da boste našli pravo napo Beko za svoje potrebe, izpolnite naš vprašalnik »Izbira pravega izdelka«.

Postavitev: Za optimalno delovanje mora biti napa na pravilni višini nad kuhalno ploščo. Ta višina lahko variira glede na zmogljivost nape ter velikost kuhinje in kuhalne plošče. Za večino nap je priporočljivo, da so nameščene 65 cm nad kuhalno ploščo. Če je napa nameščena višje, morda ne bo zmogla izsesavati zadostne količine zraka.

Kovinski filtri: Če je vaša napa povezana z dimnikom, ima najverjetneje kovinski mrežasti filter, ki se ne menja, ampak ga je občasno treba očistiti. Če filtra ne čistite redno, lahko vanj prodreta prah in maščoba in prideta do ventilatorjev ali notranjih sten naprave, kar bo oviralo ali preprečevalo pretok zraka. Informacije o tem, kje je filter in kako ga odstraniti, boste našli v navodilih za uporabo. Kovinski filter odstranite in ga potopite v vročo ali vrelo vodo z malo detergenta za pomivanje posode ali podobnega razmaščevalnega sredstva. V vodi ga pustite nekaj časa, da se maščoba razmehča, potem pa ga zdrgnite z gobico ali mehko krtačko. Filter odstranite in ga temeljito očistite enkrat mesečno.

Ogleni filtri: Če vaša napa ni povezana z dimnikom, ima najverjetneje ogleni filter. Te vrste filtri imajo omejeno življenjsko dobo in jih je treba občasno menjati. Tudi informacije o tem, kje je ogleni filter in kako ga odstraniti, boste našli v navodilih za uporabo. Priporočljivo je, da ogleni filter zamenjate vsakih 6 mesecev. Če veliko kuhate ali če pogosto cvrete, je bolje, da filter menjavate pogosteje, vsake 3–4 mesece.

Notranjost: Če ste poskrbeli za primerno vzdrževanje filtrov v napi, preverite še prezračevanje nape. Če nape niste očistili že dlje časa, je mogoče, da sta prah in maščoba pronicala skozi filter in prišla do ventilatorja nape. Čeprav je to malo verjetno, je morda napa vsesala tudi kakšen tujek, ki ovira pretok zraka v notranjosti. Da se prepričate, da to ne drži, odstranite vse odstranljive dele nape in preverite notranjost. Medtem lahko notranje stene nape tudi temeljito obrišete z vlažno krpo z neabrazivnim čistilnim sredstvom ali detergentom za posodo. Preden filter namestite nazaj, vedno posušite tako notranjost nape kot sam filter, potem pa očistite še zunanjost.

Povezava z dimnikom: Pretok zraka lahko ovirajo tudi predmeti, ki so se zataknili v povezavi z dimnikom ali v samem dimniku. Če sumite, da je težava v tem, je najbolje, da na pomoč pokličete usposobljenega strokovnjaka.

Iz pečice se med delovanjem kadi. Ali je to običajno?

Dokaj običajno je, da se med delovanjem pečice pojavi nekaj dima. Spodaj je navedenih nekaj možnih vzrokov za to.

Ostanki iz proizvodnega procesa: Na nekaterih delih pečice so lahko oljnati ali zaščitni ostanki iz proizvodnih procesov. Popolnoma običajno je, da ob prvi uporabi, ko se ti materiali sežigajo, iz pečice prihaja nekaj dima.

Nabiranje maščobe: Običajno je, da maščoba ob peki hrane kaplja na grelni element. Maščoba lahko tudi izhlapeva iz živil ter se oprime stropa ali sten pečice. Ko pečico naslednjič prižgete, ta mast začne goreti ter pri tem proizvaja dim in oster vonj.

Ostanki sredstva za čiščenje: Še en običajen razlog za uhajanje dima iz pečice so lahko ostanki čistilnega sredstva na notranjih površinah.

Čiščenje: Najboljši način, da pečico vzdržujete v brezhibnem stanju in da iz nje ne uhaja dim, je redno čiščenje. Če pečica ni bila očiščena že dlje časa, se lahko na njej v plasteh začnejo nabirati ostanki maščobe in druge hrane, zaradi česar je čiščenje dolgoročno napornejše. Vedno uporabljajte ustrezna čistilna sredstva in na koncu pečico obrišite z vlažno krpo, da se izognete ostankom čistilnih sredstev. Nato površine osušite. Pečico približno za pol ure prižgite na visoko temperaturo, da vsakršni ostanki čistilnega sredstva zgorijo.

Pirolitično samočiščenje: Veliko modelov pečic Beko je opremljenih s programom pirolitičnega samočiščenja (Pyrolytic Self-Cleaning), ki pečico segreje na 500 °C ter vse ostanke hrane in drugih snovi sežge v pepel. Ta se nabere na dnu pečice in ga lahko potem preprosto pobrišete s krpo. Pirolitično čiščenje je učinkovito na vseh površinah in delih pečice, vključno s policami in prednjimi vrati, ter zmanjšuje potrebo po uporabi čistilnih sredstev.

Katalitične obloge: Vse pečice znamke Beko imajo na zadnji in stranskih stenah tudi katalitične obloge, ki vpijajo maščobo in s tem odpravljajo potrebo po uporabi abrazivnih čistil v notranjosti pečice. Če čiščenje ne pomaga in je dima zelo veliko, pečico takoj izključite in se za pomoč obrnite na usposobljenega strokovnjaka.

Napa ne vsesava zraka ali pa je zmogljivost vsesavanja zmanjšana. V čem je težava in kako jo lahko odpravim?

Če menite, da napa ne vsesava zadostne količine zraka, je težava morda v zmogljivosti ali postavitvi nape.

Zmogljivost nape: Zmogljivost vaše nape mora biti sorazmerna z velikostjo kuhinje in kuhalne plošče. Preden kupujete napo, vedno izmerite velikost kuhinje. Da boste našli pravo napo Beko za svoje potrebe, izpolnite naš vprašalnik »Izbira pravega izdelka«.

Postavitev: Za optimalno delovanje mora biti napa na pravilni višini nad kuhalno ploščo. Ta višina lahko variira glede na zmogljivost nape ter velikost kuhinje in kuhalne plošče. Za večino nap je priporočljivo, da so nameščene 65 cm nad kuhalno ploščo. Če je napa nameščena višje, morda ne bo zmogla izsesavati zadostne količine zraka.

Če menite, da se je zmožnost vsesavanja zraka sčasoma zmanjšala, najprej preverite filtre in povezave za prezračevanje.

Kovinski filtri: Če je vaša napa povezana z dimnikom, ima najverjetneje kovinski mrežasti filter, ki se ne menja, občasno pa ga je treba očistiti. Če filtra ne čistite redno, lahko vanj prodreta prah in maščoba, ki prodreta do ventilatorjev ali notranjih sten naprave, kar bo oviralo ali preprečevalo pretok zraka. Informacije o tem, kje je filter in kako ga odstraniti, boste našli v navodilih za uporabo. Kovinski filter odstranite in ga potopite v vročo ali vrelo vodo z malo detergenta za pomivanje posode ali podobnega razmaščevalnega sredstva. V vodi ga pustite nekaj časa, da se maščoba razmehča, potem pa ga zdrgnite z gobico ali mehko krtačko. Filter odstranite in ga temeljito očistite enkrat mesečno.

Ogleni filtri: Če vaša napa ni povezana z dimnikom, ima najverjetneje ogleni filter. Te vrste filtri imajo omejeno življenjsko dobo in jih je treba občasno menjati. Tudi informacije o tem, kje je ogleni filter in kako ga odstraniti, boste našli v navodilih za uporabo. Priporočljivo je, da ogleni filter zamenjate vsakih 6 mesecev. Če veliko kuhate ali če pogosto cvrete, je bolje, da filter menjavate pogosteje, vsake 3–4 mesece.

Notranjost: Če ste poskrbeli za primerno vzdrževanje filtrov v napi, preverite še prezračevanje nape. Če nape niste očistili že dlje časa, je mogoče, da sta prah in maščoba pronicala skozi filter in prišla do ventilatorja nape. Čeprav je to malo verjetno, je morda napa vsesala tudi kakšen tujek, ki ovira pretok zraka v notranjosti. Da se prepričate, da to ne drži, odstranite vse odstranljive dele nape in preverite notranjost. Medtem lahko notranje stene nape tudi temeljito obrišete z vlažno krpo z neabrazivnim čistilnim sredstvom ali detergentom za posodo. Preden filter namestite nazaj, vedno posušite tako notranjost nape kot sam filter, potem pa očistite še zunanjost.

Povezava z dimnikom: Pretok zraka lahko ovirajo tudi predmeti, ki so se zataknili v povezavi z dimnikom ali v samem dimniku. Če sumite, da je težava v tem, je najbolje, da na pomoč pokličete usposobljenega strokovnjaka.

Motor: Če ni razlog v ničemer drugem, je morda kaj narobe z motorjem nape. V tem primeru je najbolje, da pokličete pooblaščenega serviserja, ki bo znal rešiti vse težave v zvezi z neodstranljivimi deli naprave.

Kako očistiti napo?

Nihče se ne želi dotikati nape, ki že dlje časa ni bila očiščena in jo prekriva več slojev maščobe. Tako kot pri kateri koli drugi napravi je najboljši način čiščenja nape, da jo redno brišete. Zunanjost in spodnjo stran nape po nekajkratni uporabi dobro obrišite, še posebej, če veliko cvrete.

Kovinski filter: Preden začnete čistiti napo, jo vedno izklopite in odstranite vse odstranljive dele. Informacije o tem, kje se nahaja filter in kako ga odstraniti, boste našli v navodilih za uporabo. Različni tipi nap imajo različne filtre, med katerimi je treba ene čistiti, druge pa menjavati. Če je vaša napa povezana z dimnikom, ima verjetno kovinski mrežasti filter, ki se ga ne menja. Takšen kovinski filter odstranite in ga potopite v vročo ali vrelo vodo z malo detergenta za pomivanje posode ali podobnega razmaščevalnega sredstva. V vodi ga pustite nekaj časa, da se maščoba razmehča, potem pa ga zdrgnite z gobico ali mehko krtačko. Filter odstranite in ga temeljito očistite enkrat mesečno.

Ogleni filter: Če vaša napa ni povezana z dimnikom, ima najverjetneje ogleni filter. Te vrste filtri imajo omejeno življenjsko dobo in jih je treba občasno menjati. Priporočljivo je, da ogleni filter zamenjate vsakih 6 mesecev. Če veliko kuhate ali če pogosto cvrete, je bolje, da filter menjavate pogosteje, vsake 3–4 mesece.

Čiščenje notranjosti: Ko odstranite filtre, preverite, ali so v notranjosti nape kakršne koli ovire. Če nape niste očistili že dlje časa, je mogoče, da sta prah in maščoba pronicala skozi filter in prišla do ventilatorja nape. Prepričajte se, da ni tako, ter notranje stene nape obrišite z vlažno krpo. Pri tem lahko uporabite neabrazivna čistilna sredstva ali detergent za pomivanje posode. Preden filter namestite nazaj, vedno posušite tako notranjost nape kot sam filter, potem pa očistite še zunanjost.

Čiščenje zunanjosti: Večina nap ima površino iz nerjavečega jekla. Uporabite ustrezna čistilna sredstva in z vlažno krpo ali mehko stranjo gobice za pomivanje posode pobrišite površine. Ne uporabljajte žičnatih gobic ali grobe strani običajne gobice za posodo, saj lahko opraskata nerjaveče jeklo. Ne pozabite obrisati tudi spodnje površine nape. Da se izognete sledem vodnega kamna, napo po čiščenju obrišite s suho krpo. 

Kakšne so prednosti indukcijske plošče v primerjavi s plinskimi ali električnimi ploščami?

Indukcijske plošče so v primerjavi z alternativami najučinkovitejše, kar zadeva čas kuhanja in porabo energije. Poleg tega so tudi najbolj varne za majhne otroke.

Plinske kuhalne plošče: Plinske kuhalne plošče so najbolj preproste vrste plošč, saj za njih ne potrebujemo nobene posebne vrste posode. Po drugi strani pa so najmanj energetsko učinkovite, saj toplote odprtega plamena posoda ne absorbira v celoti, kar pomeni izgubo energije. Čeprav imajo danes mnoge plinske plošče funkcije za preprečevanje takšne izgube energije, pa je tu še dodatna nevarnost puščanja plina, zastrupitve z ogljikovim monoksidom ali opeklin. Vse to so razlogi za skrb, še posebej, če so pri hiši majhni otroci. Plinske kuhalne plošče je poleg tega težje čistiti, saj imajo številne neravnine in kotičke, kamor se lahko zagozdi ali zapeče hrana.

Električne kuhalne plošče: Električne kuhalne plošče se segrevajo in ohlajajo počasneje kot indukcijske in plinske plošče. Tovrstne plošče imajo pod površino kovinske obroče, ki se segrejejo, ta toplota pa se potem prenaša na posodo na površini plošče. Na električnih ploščah lahko za razliko od indukcijskih uporabljamo posodo iz vseh vrst materialov, a zaradi njihovega počasnejšega segrevanja in ohlajanja je pri njih težje nadzorovati temperaturo.

Spodaj je navedenih nekaj glavnih prednosti indukcijskih kuhalnih plošč.

Preprosto čiščenje: Zaradi inovativne oblike in gladkih površin je indukcijska plošča eden izmed kuhinjskih aparatov, ki jih je najlažje čistiti. Indukcijske plošče prenašajo toploto od tuljav pod površino neposredno na posodo na površini, medtem pa se sama površina komajda segreje. Ker se hrana, ki pade iz posode, ne zapeče na površino, je čistočo indukcijskih plošč preprosto vzdrževati.

Varnost: Ker je temperatura površine nižja in ni odprtega plamena, je kuhanje z indukcijsko kuhalno ploščo varnejše, zaradi česar je še posebej priljubljena pri družinah z majhnimi otroki. Indukcijske kuhalne plošče Beko imajo še dodatne varnostne funkcije, kot je sistem Anti-Overflow, ki v primeru politja tekočine čez nadzorno ploščo samodejno ugasne kuhalno ploščo. Poleg tega se indukcijske plošče Beko samodejno ugasnejo, če je kuhalna površina prižgana dlje časa.

Prilagodljive kuhalne površine: Čeprav teh funkcij nimajo vsi modeli pečic, indukcijski plošči Beko IndyFlex® in IndyFlex+® omogočata prilagodljive kuhalne površine, ki jih lahko kombinirate glede na potrebe. Ti plošči imata osem neodvisnih tuljav, ki jih upravljate s pomočjo naprednega prikazovalnika. Lahko jih razdelite in upravljate vsako posebej ali pa jih povežete skupaj in upravljate celotno kuhalno površino.

Energetska in časovna učinkovitost: Zaradi svojega načina delovanja so indukcijske kuhalne plošče najbolj energetsko učinkovite naprave v svoji kategoriji. Ker indukcijske plošče toploto usmerjajo samo v posodo na površini, ne prihaja do izgube toplote oz. energije. Iz istega razloga je kuhanje z indukcijskimi kuhalnimi ploščami najhitrejše in s tem najučinkovitejše.

Videz: Seznam prednosti indukcijskih plošč ne bi bil popoln, če ne bi omenili njihovega videza. Njihova gladka steklokeramična površina iz enega kosa polepša vsako kuhinjo.

Primerna posoda: Edina slaba stran indukcijskih kuhalnih plošč je, da so za kuhanje na njej primerne samo določene vrste posode. Ker indukcijske plošče proizvajajo toploto s pomočjo magnetnega polja, mora biti tudi posoda narejena iz magnetnih materialov. Za uporabo na indukcijskih ploščah so primerne železne posode oziroma posode, prevlečene z železom, medtem ko npr. steklene, bakrene in aluminijaste posode na indukcijski plošči ne bodo delovale. Če niste prepričani, katera izmed vaše posode je izdelana iz feromagnetnih materialov, spodnji strani posode preprosto približajte magnet in preverite, ali ga površina privlači. Določeni proizvajalci na dno posode natisnejo simbol tuljave, ki označuje, da je posoda primerna za uporabo na indukcijski plošči.

 

Kako čistiti in vzdrževati steklokeramično ploščo?

Če čiščenja ne marate preveč, so steklokeramične plošče dobra izbira. Čiščenje steklokeramične plošče je precej preprosto, če jo po vsaki uporab pobrišete. Spodaj je nekaj nasvetov za vzdrževanje steklokeramične plošče v brezhibnem stanju.

Razlita hrana: Zaradi njihove gladke površine je čiščenje steklokeramičnih plošč preprosto. A ker se površina plošče med kuhanjem segreje, se lahko hrana, ki se razlije na ploščo in je ne počistite takoj, prime na površino, tako da je kasneje čiščenje težje in bolj dolgotrajno. Če takšne ostanke hrane na plošči pustite dlje časa, lahko celo razbarvajo steklokeramično površino, takšnega madeža pa ni več mogoče odstraniti.

Steklokeramično strgalo: Steklokeramična plošča se precej hitro opraska. Da bi se temu izognili, uporabite le priloženo strgalo (Ceran Scrapper). Ne uporabljajte drugih abrazivnih predmetov, kot so npr. žičnate gobice.

Priporočena posoda: Prav tako je priporočljivo, da uporabljate ponve s tankoslojnim premazom aluminija ali trdne ponve iz anodiziranega nerjavečega jekla. Bodite previdni z emajlirani ali litoželeznimi ponvami, saj lahko opraskajo površino. Izogibajte se posodam z zunanjimi deli iz aluminija ali bakra, saj lahko oba materiala na površini puščata mikroskopske ostanke, ki zahtevajo dodatni čas za čiščenje.

Preprečevanje prask: Da se izognete praskam na površini, posodo raje dvigujte in spuščajte, namesto da drsite z njo po površini.

Kakšne vrste posode naj uporabljam za kuhanje na indukcijski plošči?

Indukcijske plošče imajo pod kuhalno površino tuljave, ki ustvarjajo magnetno polje za segrevanje posode na površini. Zato mora biti posoda za kuhanje na indukcijski plošči železna ali pa mora imeti na dnu premaz na osnovi železa. Aluminij, steklo in baker niso magnetni in takšna posoda na indukcijski plošči ne bo delovala. Če niste prepričani, katera izmed vaše posode je izdelana iz feromagnetnih materialov, spodnji strani posode preprosto približajte magnet in preverite, ali ga površina privlači. Določeni proizvajalci na dno posode natisnejo simbol tuljave, ki označuje, da je posoda primerna za uporabo na indukcijski plošči.

Pečica hrane ne peče enakomerno. Kaj je lahko vzrok za to in kako ga odpraviti?

Neprijetno je, če porabite precej časa za pripravo popolne jedi, ko pa jo vzamete iz pečice, ugotovite, da se je spekla le na pol. Spodaj je navedenih nekaj možnih vzrokov za to.

Pretok zraka: Pogosta napaka pri uporabi pečice je oviranje pretoka zraka v notranjosti. Nekateri ljudje uporabljajo aluminijasto folijo, da med peko v pečici prestreza kapljice in tekočine. A če s folijo prekrijete spodnji grelec, se hrana ne bo pekla enakomerno. Poleg tega lahko aluminijasta folija zaradi odbijanja toplote povzroči, da termostat v pečici težje uravnava temperaturo.

Prenatrpanost: Paziti morate tudi na to, da v pečici ne pečete preveč hrane hkrati. Zaradi prenatrpanosti notranjosti pečice je lahko pretok zraka omejen, kar lahko privede do tega, da je zrak na eni strani bolj vroč kot na drugi. Za peko več kosov hrane naenkrat upoštevajte napotke v navodilih za uporabo.

Tehnologija Surf®: V številnih pečicah znamke Beko je na voljo tehnologija za peko Surf®, ki poskrbi za enakomerno temperaturo po celotni notranjosti pečice. Ta funkcija skozi luknjice v stranskih stenah pečice in ventilator na zadnji steni vpihava zrak na vse nivoje pečice ter tako vsakič zagotavlja vrhunsko kakovost peke.

Kako očistiti vgrajeno indukcijsko ploščo?

Nakup indukcijske plošče je bila dobra odločitev, saj jo bo med vsemi napravami najlažje čistiti. Indukcijske plošče se segrejejo samo v primeru, da je na njihovi steklokeramični površini posoda, poleg tega pa se segreje samo del površine, ki se dotika dna posode. Preostala površina indukcijske plošče se komajda segreje, zato se hrana, ki pade nanjo, ne bo zapekla na površino. Zaradi inovativne oblike in gladkih površin je indukcijska plošča eden izmed kuhinjskih aparatov, ki jih je najlažje čistiti. Najbolje je, da ploščo redno brišete z neabrazivno krpo ali z mehko stranjo gobice za pomivanje posode.

Funkcija Wipe Guard: Številne indukcijske plošče Beko imajo funkcijo Wipe Guard, ki omogoča zaklep upravljanja, kadar želite med kuhanjem s plošče pobrisati ostanke hrane. Funkcijo lahko za 20 sekund vklopite z enim samim dotikom.

Kako očistiti pečico?

Pečice se lahko precej zamastijo, in teh debelih plasti masti res ni prijetno čistiti z rokami. Za vzdrževanje čiste pečice je najbolje, da jo po vsaki uporabi obrišete z neabrazivnim detergentom. To po pomagalo preprečevati nalaganje umazanije, ki jo je potem težje počistiti. Na srečo Beko ponuja številne modele pečic, ki vam bodo olajšale življenje.

Pirolitično samočiščenje: Veliko modelov pečic Beko je opremljenih s programoma pirolitičnega samočiščenja (Pyrolytic Self-Cleaning) in parnega čiščenja (SimplySteam Cleaning). Program Pyrolytic Self-Cleaning pečico segreje na 500 °C in trdovratno umazanijo pretvori v pepel. Ta se nabere na dnu pečice in ga lahko potem preprosto pobrišete s krpo, brez uporabe kakršnega koli detergenta ali drugih kemikalij.

Preprosto parno čiščenje: Druga funkcija, ki vam bo olajšala čiščenje pečice, je program parnega čiščenja SimplySteam Cleaning. Iz pečice morate samo vzeti odstranljive dele, na dnu pustiti enega od pekačev, v katerega nalijete kozarec vode, ter zagnati program SimplySteam Cleaning. Ko program zaključi s čiščenjem, notranjost samo še pobrišete z mehko krpo.

Katalitične obloge: Vse pečice znamke Beko imajo na zadnji in stranskih stenah tudi katalitične obloge, ki vpijajo maščobo in s tem odpravljajo potrebo po uporabi abrazivnih čistil v notranjosti pečice.

PractiClean in Clean Zone: Poleg tega imajo vse prostostoječe pečice znamke Beko s popolnoma steklenimi notranjimi vrati PractiClean, ki nimajo nikakršnih vijakov in jih je zato lažje čistiti. Pri vgradnih pečicah pa so notranja steklena vrata prevlečena z oleofobnim premazom Clean Zone, ki odbija maščobo in ga je zato lažje čistiti.

Nano premaz: Notranjost steklenih vrat je pri številnih modelih pečic poleg tega premazana z nano premazom, ki zagotavlja sijaj.

Primerjalnik Primerjaj
Prijavi se na e-novice
    S klikom na okence podajate soglasje, da vam lahko družba Big Partner d.o.o., ki je uradni distributer blagovne znamke Beko v Sloveniji, na vaš posredovani elektronski naslov pošilja različna promocijska sporočila v okviru segmentiranega neposrednega trženja, kar lahko vključuje tudi avtomatizirano odločanje in oblikovanje profilov za zagotovitev, da vam pošiljamo takšne informacije o naših storitvah, ugodnostih, novostih ipd., ki so na podlagi analize vaših aktivnosti v največji možni meri prilagojene vašim potrebam in interesom. V ta namen lahko družba Big Partner analizira kdaj in katere komunikacijske kanale uporabljate z družbo Big Partner, katere od predstavljenih ponudb ste si ogledali in, če je primerno, izkoristili, ter jih lahko analizira v zgoraj omenjene namene trženja na podlagi interesov.
Aktualni katalogi Pogosta vprašanja Navodila za uporabo Registracija izdelka Servisna služba